Hoe verspreiden we het groene evangelie

Onze boodschap is in de eerste plaats dat we niet gedachteloos door kunnen leven: de kiloknaller is passé, economische groei ook. Alleen fossielen uit de 20ste eeuw durven het tegendeel nog te beweren, maar voor veel mensen is het verleidelijk daaraan vast te houden. Daar stellen wij een andere verleiding tegenover, want alleen samen kunnen we de koers naar het ravijn radicaal omgooien. Wij zijn geen doemprofeten, maar optimistische verleiders. Liever belonen wij de goede intentie, om zo het bewustzijn te bevorderen dat op de lange duur vruchten afwerpt.

Voor wie te star is om een nieuw uitzicht te ontdekken en voor wie verdient aan het oude denken, valt in deze transitietijd veel te verliezen. Vandaar de weerstand die onze duurzame opdracht oproept, bij politici die er op korte termijn garen bij spinnen (‘klimaatverandering is ook maar een mening’) en zeuren over rentabiliteit, bij wetenschappers die media manipuleren, bij bedrijven die hun handel in gevaar zien komen en de overstap naar volhoudbare productie niet durven te maken. Hun verzet zijn de barensweeën van de nieuwe tijd.

Onweerstaanbaar breekt de volhoudbare toekomst aan. Dat is een wenkend perspectief. En het is een feest om daar bij te horen. (Hoe verspreiden we het groene evangelie, uit Letter&Geest van Trouw, 12 januari 2013)